A cukorbetegség leggyakoribb tünetei, amelyeket nem szabad alábecsülni

MrOferto
A diabetes mellitus vagy cukorbetegség olyan betegség, amely napjainkban sok embert érint. Ha valaki nem kezeli ezt a betegséget, annak súlyos következményei lehetnek. Szerencsére van néhány olyan tünet, amely idejekorán figyelmeztethet arra, hogy valami nincs rendben. Napjainkban számos eszköz áll rendelkezésre, hogy korrigáljuk ezt a betegséget, és elég normális életet éljünk, mint más egészséges emberek.
A cukorbetegség leggyakoribb tünetei, amelyeket nem szabad alábecsülni

Mi valójában a cukorbetegség

A cukorbetegség olyan gyógyíthatatlan betegség, amelyben a hasnyálmirigy nem termel inzulint, ezért azt más módon kell a szervezetbe juttatni. Abban a pillanatban, amikor az emberi szervezet feldolgozza a glükózt, ehhez inzulinra is szükség van, hogy ne legyen megemelkedett a vércukorszint, ami negatív hatással van az emberi egészségre. A cukorbetegségnek két típusa van, amelyek különböznek egymástól.

1-es és 2-es típusú cukorbetegség

Ha valakinél cukorbetegség alakul ki, két típus létezik, amelyek abban különböznek, hogy mennyi inzulinra van szüksége az illetőnek, és hogyan kezelik a betegséget. Az 1-es típusú cukorbetegeknek naponta többször inzulint kell beadni a szervezetükbe, mert a hasnyálmirigyük nem termel inzulint. A vércukorszintjüket (glikémiát) naponta legalább 5 alkalommal kell mérni. Ez a típusú cukorbetegség többnyire örökletes, és sokaknál már gyermekkorban kialakul. Az 1-es típusú cukorbetegség kezelése kicsit bonyolultabb, és egyeseknél kezdetben még korlátozó is lehet.

A 2-es típusú cukorbetegség elsősorban elhízott, rossz életmódot folytató vagy késői életkorú embereknél fordul elő. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek hasnyálmirigye vagy nem termel elég inzulint, vagy a szervezetük nem használja fel megfelelően az inzulint. Ezeknek a cukorbetegeknek gyógyszert (szájon át szedhető antidiabetikumokat), majd inzulint írnak fel, ha ez nem használ. Sok esetben segít, ha átállítja az étrendjét, több mozgást iktat az életébe, és elkezd egészségesebben élni.

glukometr

Szélsőséges szomjúság, gyakori vizelés és száraz bőr.

Ha a vércukorszintje (glükóz) magasabb, a veséi megpróbálják kiszűrni a felesleget, és Ön gyakrabban fog vécére menni. A folyamatos vécére járással fokozódik a kiszáradás, és emiatt nagyon szomjas leszel. A kiszáradás nemcsak szomjúságot és szájszárazságot okoz, hanem bőrszárazságot is. Emiatt száraz és viszkető bőrt is észrevehetsz.

Fogyás, fáradtság és gyengeség

Néhányan nagyon örülnek, amikor a mérleg alacsonyabb számot kezd mutatni. Ha azonban a fogyás gyakori fáradtsággal és gyengeséggel jár együtt, akkor valószínűleg az egészségi állapota veszélybe került, és ez a betegség jele lehet. A fogyás elsősorban a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél fordul elő. Ha nincs elég inzulin a szervezetedben, a tested nem tudja megfelelően feldolgozni a glükózt, és fáradtnak érezheted magad.

Éhségérzet

Időről időre mindenki megéhezik, de ha épp most evett, és még mindig éhesnek érzi magát, akkor lehet, hogy hiperglikémiája (magas vércukorszintje/glükózszintje) is van. Mivel a glükóz nem a sejtekbe, hanem csak a vérbe került, a cukorbetegek még evés után is éhesnek érezhetik magukat.

Hosszabb sebgyógyulási idő

A magas vércukorszint köztudottan károsítja az idegeket és az ereket. Emiatt a cukorbetegeknek gyakran gondot okoz a sebgyógyulás. Ezek gyógyulása sokszor tovább tart, mint egy egészséges embernél, és gyakran fennáll a fertőzés vagy a fertőzés veszélye. Ha egy cukorbetegnek mégis kialakul egy seb, gyakran kell tisztítania, szemmel kell tartania, és gondoskodnia kell arról, hogy a lehető leggyorsabban gyógyuljon.

inzulinová pumpa

A cukorbetegeknek figyelmet kell fordítaniuk a kezelésre

Bár a cukorbetegség gyógyíthatatlan, manapság már teljesen normálisan lehet vele élni. Ma már számos olyan segédeszköz és újítás létezik, amelyek megkönnyítik a kezelést. Fontos azonban, hogy a cukorbeteg korán felismerje, hogy a megfelelő vércukorszint fenntartása a legfontosabb lépés. Csak így kerülhetők el a kezeletlen vagy rosszul kezelt cukorbetegséggel járó szövődmények.

« Hogyan kezeljük a halogatást és hogyan kezdjünk el hatékonyan dolgozni? Férfi divat és stílus: Hogyan legyünk stílusosak és magabiztosak »