Az őszi kertápolás megkönnyíti a tavaszi munkát

MrOferto
Bár még van néhány meleg nap, hogy élvezhessük a melegebb hőmérsékletet, a napsütést és más kellemes tevékenységeket, hamarosan itt az ősz. Sokan a hűvösebb hőmérsékletre, esőre, ködre és a kerti takarításra asszociálnak. Ha már most megtervezi a kertben elvégzendő tevékenységeket, meglátja, hogy tavasszal sokkal kevesebb tennivalója lesz.
Az őszi kertápolás megkönnyíti a tavaszi munkát

Az ősznek nem kell szomorúnak lennie

Vannak, akik nem szeretik az őszt, mert nem nyílik annyi virág a kertben, nem tölthetnek napsütéses napokat a szabadban, és kezd hideg lenni. Ha azonban alkalmazkodnak ezekhez a körülményekhez, ősszel virágzó növényeket szereznek be a kertjükbe, és melegebb ruhákat vásárolnak, akkor néhány nappal többet tölthetnek a szabadban, és pihenhetnek a kertben. Pihenés közben gondozhatják a kertet is, hogy az átvészelje a telet, téliesíthetik a virágokat, és elvégezhetnek néhány más dolgot, ami tavasszal egy kicsit kevesebb elfoglaltságot jelent majd számukra.

Fűnyírás a fagyok előtt

A gyep egyesek számára nagyon fontos része a kertnek, és gondoskodnak róla, hogy szalonképes legyen. Vannak azonban olyanok is, akik a gyepet a kert szükséges részének tekintik, és nem szeretik, ha nyírni kell. Akár az előbbi, akár az utóbbi csoportba tartozik, tudnia kell, mikor kell utoljára lenyírni a füvet. Szeptember folyamán valószínűleg még mindig a megszokott módon nyírhatja a füvet.

Amint azonban a nappali hőmérséklet 7 °C alá csökken, abba kell hagynia a fűnyírást. Valószínű, hogy hamarosan még hidegebb hőmérséklet érkezik, ami kárt tehet a gyepében. Amikor utoljára nyírja, akkor dobja bele a komposztot, amelyet korábban átdobott a szitán. Ez egy kis plusz erőt ad neki, hogy károsodás nélkül vészelje át a telet.

Mindig gereblyézze össze a lehullott leveleket

Minden kertész tudja, hogy ha a levelek hosszú ideig a földön maradnak, akkor a gyepen valószínűleg penészesedés alakul ki, amitől nehéz megszabadulni. Ha szeretné elkerülni ezt a tapasztalatot, gereblyézze össze rendszeresen a lehullott leveleket. Manapság már léteznek olyan segítők, akik segítenek összeszedni a leveleket, így nem kell a gereblyéhez nyúlni. Ilyenek az elektromos porszívók és a lombfúvók. Ezeket az eszközöket nők és férfiak egyaránt tudják kezelni.

popadané listí

A gyomoknak menniük kell

Valószínűleg senki sem akarja, hogy gyomok legyenek a virágágyásban. Ugyanez vonatkozik a gyepben lévő gyomokra és a gyűszűvirágokra is, amelyek nagyon gyorsan elszaporodhatnak az egész kertben. Ha nem akarja tavasszal felszántani az egész kertet, vagy órákat tölteni a gyomok eltávolításával, akkor ősszel távolítsa el az összeset. Akkor tavasszal nem kell eltávolítania a gyomokat, és nagyon valószínű, hogy később sokkal kisebb számban fognak megjelenni az új gyomok.

Gyümölcsfák, hagymák és cserjék időben történő ültetése

Ha tavasszal nem sikerült növényeket ültetnie, az ősz a második esélye. Ősszel gyakoriak a záporok, párás az idő, és a talaj nem száraz. Ezek a feltételek ideálisak az új növények gyökeresedéséhez. Amikor ültet, ne feledje, hogy a lyukakat mindig egy kicsit nagyobbra készítse. Tegyen az aljára komposztot, oldható műtrágyát vagy jó minőségű földet, majd öntözze meg a növényt kellőképpen. Az ültetés után minden nap öntözze meg a növényt, amikor nem esik az eső. A tél beállta előtt lesz ideje gyökeret ereszteni, és nem szabad megfagynia.

Időben nyírja meg a növényeket

Néhány növényt kora ősszel kell megmetszeni, hogy segítsen nekik virágozni vagy túlélni a telet. Ilyen például a rózsa, amely metszést igényel, hogy jól teleljen át. Egyes növényeket azért is metszünk, hogy tetszés szerinti formát adjunk nekik, hogy legyen idejük visszanőni a tél előtt, hogy ne fagyjanak el. Derítse ki tehát, hogy mely növényeknek van szükségük őszi metszésre a kertjében, és aztán lásson munkához.

Rendszeres öntözés ősszel is

Furcsának tűnhet, hogy ősszel vagy télen öntözni kell a kertet. Ha eddig nem tette ezt, mostantól jelentősen segíthet növényeinek. Ősszel és télen a növények még mindig párologtatják a vizet. Mivel azonban a talaj a legtöbb téli napon fagyott, a növények nem tudnak vizet felvenni. Koncentráljon az öntözésre azokon a napokon, amikor nem esik az eső/havazik, és a hőmérséklet 4 °C felett van. Ilyenkor délután öntözheti az örökzöld növényeket. A száraz tél károsíthatja a növényeket, ezért ezzel a kezeléssel megmentheti őket.

« Férfi divat és stílus: Hogyan legyünk stílusosak és magabiztosak Önmegvalósítás művészete: Hogyan fedezd fel és fejleszd a rejtett potenciálodat »