Szeretett édességünk: a kürtőskalács

MrOferto
Ha egy külföldi ismerősünk Magyarországra látogat és megkérdezi tőlünk mégis mi az, amit mindenképp ki kell próbálnia, ha Magyarországon jár, biztos vagyok benne, hogy a sok-sok finomság mellett, bátran ajánlanánk neki a közkedvelt kürtőskalácsot. De mégis hogyan magyarázzuk el valakinek, aki még életében nem hallott erről a finomságról, hogy mire is számítson, miért is olyan különleges ez a bizonyos kürtőskalács? Biztosan sokan nem ismeritek az édesség eredetét, hogyan is készítették a régi időkben és hogyan vált olyanná, amit ma minden magyar ismer és kedvel?
Szeretett édességünk: a kürtőskalács

A kürtőskalács eredete

Manapság több vita van a kürtőskalács eredete körül, sokan román, még többen magyar eredetű édességként tartják fenn. De miért is van ez így, és mégis kinek lehet igaza? Nos mindez nézőpont kérdése. A kürtőskalács történelme egyenesen az 1700-as évek végére vezet vissza, Erdélybe, ami ekkor még Magyarország területéhez tartozott, így abban az időben bizony magyar területen készültek el az első kürtőskalácsok. Ez viszont az első világháború után a trianoni békeszerződés következtében megváltozott, így ma már Erdély Romániához tartozik. Mindezek hatására a románok magukénak vallják a kürtőskalácsot, a magyarok pedig a régi területük miatt a sajátukénak érzik ezt a desszertet. Mindenesetre, bárhol is járunk Magyarországon vagy Romániában, a helyiek bizony a sajátjukként fogják hirdetni a közkedvelt ínyencséget. De talán nem is ez a lényeg, így most nézzük is meg, hogyan terjedt el a kürtőskalács.

A kürtőskalács elterjedése

Egy 1450-ből származó heidelbergi kézirat hasonló, forró parázson sült nyárson sült süteményt ír le, de a kürtőskalács legkorábbi receptje a 18. századi Erdélyből származik. Mikes Mária grófnő 1784-es szakácskönyvében "kürtőskalács à la Poráni" néven említi. Bár ez a változat minden édességtől mentes volt. Ma ezzel ellentétben a kürtőskalácsot már mindenhol desszertként kínálják/tálalják. A kürtőskalács elnevezést hengeres formájáról kapta, amely abból ered, hogy a tésztát egy fából készült nyárson, forró hamu felett forgatják. Ahogy a sütemény megsül, a cukorréteg karamellbevonattá olvad. Amint elkészült, az eladók a forró süteményt cukorral, kókusszal, kakaóporral, fahéjjal, vaníliával és sok mással hintik meg.

A kürtőskalácsot hagyományosan télen, karácsony táján sütötték parázson, a járdaszéli bódékban, de újkori népszerűsége miatt Közép- és Kelet-Európa régióiban bármikor szívesen fogyasztják a helyiek.

Recept

Hozzávalók 8 darab kürtőskalács elkészítéséhez: a tésztához

500 g sima liszt

14g aktív, szárított élesztő

50g porcukor

5g só

200ml langyosra melegített teljes tej

3 nagy tojássárgája

150 g olvasztott, sótlan vaj

A külső bevonathoz:

200 g porcukor

1 tk fahéj

1 evőkanál kakaópor (opcionális)

A süteményt megkenjük:

Fahéj, cukor, apróra vágott dió, kókuszreszelék, cukorka stb.

A tészta elkészítéséhez

Melegítsük meg a tejet, és keverjük össze a cukorral és az élesztővel. Hagyjuk állni körülbelül öt percig, vagy amíg sűrű, buborékos hab képződik a tej tetején.

Keverjük össze a liszttel és a sóval, majd a közepén készítsünk egy lyukat, és adjuk hozzá a tojássárgáját és a vajat, ezt követően keverjük tésztává.

Fedjük le, és hagyjuk állni egy órán át, vagy amíg a duplájára nem kel.

Miután megkelt, gyúrjuk simára a tésztát, majd osszuk fel részekre, és tekerjük ki hosszú “zsinórokká”.

Most már készen áll arra, hogy a tésztát egy henger köré tekerjük. Ha nincs megfelelő eszközünk, legyünk kreatívak: vegyünk elő egy sodrófát, egy borosüveget, igazából bármit, ami egy hengerre hasonlít.

Kenjük meg a kiválasztott tartót vajjal, hogy ezáltal könnyen levehető legyen, ha már az elkészült. Tekerjük körbe a tésztát a tartó tetejéig, majd tekerjük fel az egészet, hogy lapos legyen, és ne maradjon közte hézag. Ezután készítsünk elő egy tálat cukorral és fahéjjal vagy ha egy kis kakaóport is hozzáadnánk, még az is belefér, és ebbe forgassuk bele bőségesen a még ki nem sütött süteményünket. Amikor a parázs fölött megsütjük, a cukor buborékosodni és karamellizálódni fog.

A sütés történhet grillen, tábortűz fölött, vagy akár a sütőben is.

Sütő: Melegítsük elő 200C-ra, süssük 10-15 percig úgy, hogy mindegyik tartót a tepsi szélére helyezzük. Ügyeljünk arra, hogy a tartót időnként megforgassuk, hogy ezáltal egyenletesen barnuljon.

Parázs fölött: A megfelelő eljárás, ha a széntálca mindkét végén van egy bevágás, hogy a tartó kényelmesen elférjen.

Amikor a cukor már buborékos és karamellizálódott, vegyük le a tűzről, és fedjük be az általunk választott feltétekkel. És tádá, készen is van, fogyasszuk önmagában, vagy adjunk hozzá egy kis fagylaltot vagy nutellát.

Jó étvágyat hozzá!

« Takarítás citrommal, trükkök és tippek Homokórafélék: a váza »