A magyar konyhaművészet

MrOferto
A magyar kultúra egyik legmeghatározóbb része és jellegzetessége a magyar konyha és az ínycsiklandozó ételek. Az elmúlt évek során, sőt igazából az elmúlt évszázadok során folyamatosan formálódott a magyar konyha és magában a konyhaművészet. A konyhaművészetünkben más népek hatásai is kifejtették magukat. Érdekesnek mondható az is, hogy az ország különböző pontjain szintén eltérő szokásokkal főznek. Magyarországról elmondható, hogy tényleg izgalmas és változatos a gasztronómiája.
A magyar konyhaművészet

Alapanyagok

Mint már említettük, a magyar konyha évszázadokra nyúlik vissza. Különböző ételeket próbáltunk ki és az alapanyagok használata is változott az elmúlt években. Minden házban más a szokás, szokták mondani, így van aki bizonyos alapanyagot kihagy a magyar ételekből, vagy ellenkezőleg, többet tesz belőle, mert úgy ízletesebb.

A hazai ételek legnépszerűbb alapanyagai közé tartoznak a húsfélék, a zöldségek, a gyümölcsök, a kenyér, a méz és a tejtermékek.

Régen és még most is a legdrágább alapanyagok közé tartozik a hús. Annó őseink főként szárnyasokat fogyasztottak, de mára az egyik legkedveltebb hús a sertés lett. Így lett a disznóvágás is az év egyik legfontosabb eseménye akkoriban, azonban ma is még találkozhatunk az említett procedúrával.

A karakteres fűszereket se hagyjuk el, hiszen a magyar konyha egyik jellegzetessége. A karakteres fűszerek élén a pirospaprika áll, ezt követi a bors, a kapor, a majoránna, a kakukkfű, a rozmaring, a bazsalikom és bizony a fahéj is.

Magyar konyha ételek

Ki ne ismerné a finom pörköltet vagy a hírhedt magyar gulyást? Mára már nem csak Magyarországon, de a szomszédos országokban, sőt, a tengeren túlon is ehetnek már magyar gulyást. Azonban meg kell hagyni, az igazi jó magyar gulyás Magyarországon készül vagy egy magyar keze által. Sértések és félreértések elkerülése érdekében, csak az eddig írtak és tapasztalatok alapján, a legtöbb magyar nemzetiségű ember nyilatkozta, aki távol van otthonától, hogy sehol nem készítik úgy a magyar ételeket, mint Magyarországon. Nem áll meg a pörköltnél és a gulyásnál a felsorolás, hiszen még itt van halászlé, amely a karácsonyi menü fő- és alap pillére, valamint a töltött káposzta, a paprikás csirke és a disznótoros. Megannyi kiváló étel után lehetetlen kihagyni az ízlelőbimbók sztárját a desszertet. A nagyszerű főétel után jöhet egy kis dobostorta, somlói galuska esetleg a kürtőskalács.

Magyar italok a konyhaművészetben

Nem hagyhatjuk ki a különböző borokat és szeszes italokat sem a magyar konyha témájából. Tudni illik, hogy Magyarország hagyományos bortermelő ország és mindez köszönhető az éghajlati és környezeti adottságoknak. Könnyed mégis üde borok, valamint testes és magas alkoholtartalmú változatú borok találhatóak a kínálatunkban. A borok mellett még szükségét érezzük, hogy a pálinkát is megemlíthessük, hiszen ez szintén a kedvező gyümölcstermelésnek köszönhető. A szatmári szilva, a kecskeméti barack, a békési szilva és a szabolcsi alma pálinkák világon ismertek.


« A körtefélék: harang Gluténmentes étkezés »