Gluténmentes étkezés

MrOferto
Aki gluténérzékeny, annak nagyon szigorú szabályokat kell betartania az étkezései során. Ezeket a tüneteket diétával lehet megszüntetni. Komoly odafigyelést igényel, mivel bár többféle és fajta termék található gluténmentes alapanyagokból, azonban nagyon ügyelni kell arra, hogy ezek garantáltan gluténmentesek legyenek!
Gluténmentes étkezés

Egyes alapanyagokat eltérően kell kezelni, mint ahogy azt már megszoktuk. Bár nem olcsó a gluténérzékenység, mivel speciális liszteket, fűszereket - bizonyos esetekben -, illetve italokat kell fogyasztani, de megoldható akár olcsóbban is. Megmutatjuk hogyan.

Mi az, ami gluténmentes?

Elsősorban nézzük át, mi az ami gluténmentes és mit lehet fogyasztani a cöliákiával élőnek. A gluténmentes diétát felfoghatjuk úgy is, mint egy próba, esetleg egy lehetőség, hogy kipróbáljunk új dolgokat. Gabonafélékből sem mindegy, hogy melyeket szabad enni, de ilyen a kukorica, rizs, köles, hajdina, quinoa, burgonya, gesztenye vagy a gluténmentes zab. Ilyen gluténmentes gabonafélékből készít több márka is terméket, mint például a Schär.

Gluténtartalmú gabonák közé tartozik a búza, az árpa, a rozs, a tönkölybúza és igen, még a kuszkusz is. Viszont ideális, ha a legtöbb esetben megnézik az összetevő listáját a termékeknek, például a tápiókánál és a puffasztott rizsnél. A gyümölcsökkel és zöldségekkel nem lesz gondban, hiszen minden gyümölcs és zöldség gluténmentes, viszont nem árt vigyázni és szintúgy az összetevők listáját átböngészni az aszalt gyümölcsöknél, turmixoknál és gyümölcsszirupoknál. Tejtermékek szintúgy, mint a tej, natúr joghurt, tejszín, friss és érlelt sajt gluténmentesek.

Gluténmentes édességek

Bár az édesség az egyik olyan dolog vagy étel, amiből nem árt keveset fogyasztani, de viszont ebből is lehet bőven fogyasztani a gluténérzékenyeknek. A méz, a cukor, fruktóz, glükóz szirup gluténmentesek, és kifejezetten a cöliákiában szenvedőknek fejlesztett előre bekevert mixek vásárolhatóak.

Olcsón, de gluténmentesen

Általában a gluténmentes termékek drágábbak, mint a hagyományos termékek, viszont így is meg lehet olcsón úszni. Tervezze meg előre mit és mikor szeretne enni, ezzel is jobban átlátva mire és mennyit szeretne költeni. Nem bűn, ha enged olykor a csábításnak és kicsit többet költ a kelleténél, mert megkívánt egy előre gyártott péksüteményt, de mindig jobb a frissen készült, amit otthon készít el. Igyekezzen, hogy ne kelljen kidobnia a megvett termékeket. Csábít az akció felirat minden terméknél, és ugyanígy van a gluténmentes termékeknél is. Mivel akciós, ezért jó beraktározni belőle, hiszen majd az még jó lesz valamire. Gondoljuk mi. Azonban nem minden esetben így van. Megvásárolja, többet költ, mint gondolta volna és mikor már közel a lejárati idő, vagy akár már le is járt, mehet a kukába. Az új termékekből elegendő, ha csak egyet vásárol, mert ha nem ízlik, de akciós volt, bevásárolt belőle tucatszámra, mehet a kukába. Online is lehet vásárolni gluténmentes termékeket. Ha kedvezőbb ára van online, csak bátran! Főként ha ismeri is a terméket, mert már használta, akkor pedig mindenképp megéri, mivel spórolhat rajta, viszont a szállítási költségekre is gondoljon.

Főzzön ki tésztát. A tészta sok mindennel kombinálható, így már egy gonddal kevesebb, ha a kelleténél több tészta került a forró vízbe.


« A magyar konyhaművészet Rovarokból készült ételek »