Rovarokból készült ételek

MrOferto
Míg mi Európában és Észak-Amerikában is elképzelhetetlennek tartjuk a rovarok evését, addig más országokban teljesen elfogadott és ínycsiklandozó ételeknek számítanak. Szélsőséges helyzetekben merülhet fel a rovarevés gondolata, azonban Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerika számos országában alapvető táplálékforrást jelentenek a rovarok - sütve, főzve vagy nyersen is akár.
Rovarokból készült ételek

Rovarok nassolni

Képeken és videókon is láthattuk már többször, hogy míg Ázsiában több utcai árus is eladásra kínál megsütött, megfőzött, esetleg frissen grillezett tücsköket és egyéb rovarokat. A bakancslistát író emberek egy részének biztosan megtalálható a felírtak között a “grillezett tücsök” megkóstolása. Délkelet-Ázsiába utazó turisták többsége kipróbálja az utcai árusok kínálatát és vesz egy pálca grillezett rovart, hiszen a rovarevés számor országban úgymond alapvető része a gasztronómiának.

Végső esetben vagyunk hajlandóak a rovarevésre nyugaton, ha semmiféle hús vagy növény nem található. Thaiföldön és Mexikóba is több ezer rovarfaj szerepel az éttermek listáján. Afrika nagy részén a mopaneféreg számít a lehető legjobb és legízletesebb ínyencségnek. Vietnámban a fűszeres ízeltlábúakat egy pálcikára felhúzva árulják, és már egyes elmondások alapján Európán belül is nyitnak a rovarevés felé. Magyarországon eddig még nem fogadták el a rendeletet, miszerint az új élelmiszerekről szóló EU-s rendelet kimondja, hogy unión belül lehetséges már emberi fogyasztásra árusítani rovar alapú fogásokat.

Valakinek a steak, valakinek a rovar

Egyes állítások szerint a rovarok fogyasztása sokkal egészségesebb, mint például a vöröshúsoké. A leggyakrabban fogyasztott rovarfajok között szerepelnek a hangyák, termeszek, tücskök és a hernyók. Már egy távoli cél is került kitűzésre, miszerint űrennivalókat fognak készíteni rovarokból. Nem kizáró ok, hogy esetleg mi magunk is megkóstolhassuk a rovar alappal ellátott konyhát, ugyanis külföldről rendelhetők több ízben is az ízeltlábúak. Ha unod a csipszet, akkor vehetsz pirított tücsköt és fűszeres kukacot is egy délutáni piknikhez vagy esti mozizáshoz. Míg eddig csak az egzotikus tájakra volt jellemző, ma már Európában is elérhetővé vált a Sainsbury’s brit áruházlánc 250 boltjában kapható ropogós sült tücsök, méghozzá háromféle ízben is! Glutén- és laktózérzékenyek figyelem, minden mentesek a legújabb nassolnivalók.

A legegészségesebb rovar a selyemhernyó

Vannak rovarok, amelyek nem csak telített zsírsavakban gazdagok, hanem kalcium- és vasforrások is egyben. A Mopane selyemhernyónak magas a kálciumtartalma, sőt, magasabb, mint a sertéshúsnak. A kutatók több húsfélét és rovart is összehasonlítottak és arra jutottak, hogy a méhlárva a legtáplálóbb hozzávaló, ugyanis 850%, igen, jól olvasod, annyival több vasat tartalmaz, mint a marhahús.

« Gluténmentes étkezés Randi ruha tippek »